3 # Legal Documents For Islamic Marriage.:)

Assalamualaikum reader sekalian...cik bar nak review 1 lagi bende yg sangat2 la penting untuk dilakukan before nak mendirikan masjid ni..kalau x buat semua perkare ni.dikire perkahwinan xsah di sisi undang2 Malaysia...wah2...berundang2 la plak cik bar kali ni...hehe..

Kepade b2b or the-coming-b2b sekalian, perkare yang important sgt tu ialah legal documents such as.....
 a) Kursus Kahwin
 b) HIV Test
 c) Borang Kebenaran Nikah
 d) Dokumen2 berkaitan...

Tuk borang kebenaran nikah ni..its jadi sedikit la difficult...coz kalau bakal suami berasal or tinggal di luar mukim Terengganu, kene settle borang kebenaran nikah dorang dulu siap2...for example my fiancee orang perak tapi tinggal di Selangor (for work).... terpakse la beliau berjumpe ngn org pjabat agama selangor untuk mengesahkan beliau telah bermastautin di sana melebihi 3 bulan (kalau xsilap)....hehee.. walaupun beliau org perak, segala dokumen2 beliau diproses di Selangor..wah2...jadik org Selangor dah my fiancee ni yerp...ceh... selepas settle urusan beliau..barulah dapat uruskan segala2 dokumen i ni...amik mase 2 weeks jugak...

It's okey awop...:)

Then, borang n dokumen kawen kene ambil kat Pejabat Agama Kuala Terengganu..dgn bayaran RM 1.... huhu...tp borang tu rosak disebabkan tersilap tulis alamat si dia..so terpakse berulang balik ke sane tuk membelinye sekali lagi...

After that....kite kene isi sume borang2 tu and photostat segala2 yg disuruh..Makan mase jugak la biat bende ni..dalam sebulan,,,sbb cik Bar suke keje bertangguh2...aih..jgn tiru sikap xbaik ni ye readers...! Akhirnya selamat lah borang2 cik Bar disubmit ke Pejabat Agama...Alhamdulillah..selamat satu perkare....Now just tunggu tarikhnyee...mudah2an semuanya berjalan dengan lancar nanti...aminnnn.....

tazkirah pendek: jika kita mempercepatkan urusan Allah, maka Allah akan mempercepatkan urusan kita...Jika kita melambat-lambatkan urusan Allah, maka Allah akan melambat-lambatkan urusan kite....wallahualam....:)

1 comments:

Amirul Amir said...

Takut tak time buat HIV test? hehe