Red Velvet VS Red Kebaya

1
COMMENT

Assalamualaikum readers sekalian..
Cik Bar harapkan sume readers berada dalam keadaan sihat sejahtera...insyaAllah...mudah-mudahan...Hari ni dah masuk hari ke-5 kite berpuasa bagi tahun 2012..Cik Bar rase belum terlambat lagi Cik Bar ucapkan salam ramadhan kepada semua umat Islam di seluruh dunia..:) Happy Fasting Everyone..!! Kat sini cik Bar nak share pasal....

                     RED VELVET                                                        VS                    RED KEBAYA





Haaa..mesti korang sume tertanya-tanya kan pasal tajuk entry Cik Bar kali ni kan...antara 2 gambar RED kat atas ni...mane korang pilih?heeee..cepat2 pilih....kalo tanye Cik Bar, mesti Cik Bar pilih gambar 1st tu... RED VELVET CAKE (kek baldu merah)...waaa..sangat-sangat delicious maa..rase cheese yg sememangnye enak mmg best la...sampai kan time makan tu..mata jadi terpejam coz nak mnikmati cake ni..hahaha.tapi sabar na...skrang bulan pose....jangan terliur plak....kih3x...


Kat cini Cik Bar nak share resepi kek ni...Jom terjahh...Nanti bile dah taw camne nak buat kek ni.. korang boleh la buat untuk berbuka pose nanti or untuk raya nanti.....kan?kan??

Bahan-bahannya...!!
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A -  gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - 
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - boleh ganti cream cheese
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • boleh tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.




Tara.....camnilah hasilnya apabila dah siap...enjoyyy..
Ok..Kat bawah ni cik Bar ada letakkan video tutorial dari blog JOYOFBAKING....sapa-sapa yang nak tak berapa faham..boley tgk video nu ye...more easy and more practical..enjoy watching yeee....Selamat Mencube...Hehe...Sampai sini duu coretan Cik Bar, InsyaAllah cik Bar akan share lagi resepi kek yang lebih osemmmm..hehe...
Assalamualaikum..:)